maandag 6 juli 2009

Vet! (Tedi's Tek Tok)

Veel thuissleutelaars, maar -helaas- ook vaklui weten niet welk soort vet wàt doet en waar 't op en in moet.
Nou heb je dan ook heel veel soorten vet met voor alles weer een specifieke toepassing dus de verwarring kan ik wel begrijpen. Maar 't zou al heel wat schelen als we 's de tijd namen om de gebruiksaanwijzing op de verpakking te lezen. "Read the fucking manual!"
Om ons fietsje optima forma te laten presteren hebben we in princiepe genoeg aan één soort vet: bruin kogellager vet, ook wel consistens vet genoemd. Met dit vet kan je alle kogellagers goed laten functioneren + je kan 't ook als montagecrème gebruiken bij de zadelpen, stuurpen en op de schroefdraad van trapas bouten, stuurexpanderbouten etc. etc.
Maar dat zgn. witte Campagnolo vet dan?
Dat is een veredeld soort kogellager vet dat verrijkt is met lithium. 't Is te koop in potjes en dan heet 't vaak White Grease, natuurlijk niet te verwarren met white vaseline.
Het witte vet is hoogwaardiger dan gewoon huis thuin & keuken kogellagervet en lagers die gesmeerd worden met white grease zullen langer meegaan. Alleen wit vet heeft een heel belangrijk nadeel: Gebruik 't nooit als montagecreme want door de toevoeging van het lithium bevordert het de gevreesde galvanische brug tussen aluminium en staal met als gevolg dat de zadel en/of stuurpen in no time muurvast komen te zitten en ook nooit meer loskomen. Want geloof 't of niet: Kruipolie werkt vooral psychisch.....
Voordeel van white grease is dat je aan de kleur van 't vet kan zien wanneer 't tijd is voor revisie: hoe donkerder de kleur, des te erger de vervuiling van slijpsel uit 't lager.
Resumé: Alle kogellagers smeren met wit of bruin vet, zadelpen en stuurpen royaal insmeren met bruin vet of gewoon met vaseline en natuurlijk ook de binnenkant van de binnenbalhoofdbuis en de zitbuis.

Bij deze nog een heel aardige link: http://www.m-gineering.nl/olie.htm waarbij de schrijver zich een beetje verslikt in de olijfolie: net als andere spijsoliën verboden voor op de fiets want de voedingszuren die met name olijfolie zo gezond maken hebben een negatieve werking op te smeren oppervlakken.

2 opmerkingen:

  1. Theo 'tek tok' van Kampen: beter dan Sheldon Brown!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vandaag, we schrijven 27 februari 2011, regen dus geen gefiets. Op 't Web geweest om 's uit te zoeken hoe dat nou zit met dat lithium vet en galvanische brug. Kon er helemaal niks over vinden dus wellicht is 't een broodje aap.
    Anyway, omdat 't witte vet toch vrij kostbaar is zou ik 't alleen daarom al niet gebruiken als montage pasta: Zonde! Gewoon lekker vaseline, huppekee!

    BeantwoordenVerwijderen